Νέο θερινό πρόγραμμα στην Αθήνα από το CTY Greece

Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece 

Νέο θερινό πρόγραμμα Day Camp τριών εβδομάδων στην Αθήνα

για μαθητές από Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού

Το καλοκαίρι του 2016 θα λειτουργήσει στην Αθήνα το πρώτο Θερινό Σχολείο του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/Center for Talented Youth (CTY) Greece. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016 και  απευθύνεται σε μαθητές από Γ΄ έως και ΣΤ΄ Δημοτικού που έχουν πετύχει στις εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου του CTY Greece.

Το CTY του διεθνούς φήμης πανεπιστημίου Johns Hopkins ιδρύθηκε το 1979, με στόχο να αναδείξει χαρισματικούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες δυνατότητες τους. Κάθε χρόνο περισσότεροι από 9.000 μαθητές από 120 χώρες συμμετέχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα του CTY τα οποία πραγματοποιούνται σε 30 camps σε όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιρλανδία, Χονγκ Κονγκ και αλλού), και επιπλέον 13.000 μαθητές παίρνουν μέρος σε online μαθήματα.

Το CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια ξεκίνησε το 2013 τη λειτουργία του στην Ελλάδα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο  Johns Hopkins και με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο, που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας. Τα προγράμματα που παρέχει είναι Διαδικτυακά (Online), Μονοήμερα ή  Σαββατοκύριακου και Θερινά, και τα μαθήματα γίνονται από εκπαιδευτικούς, ειδικά καταρτισμένους στη διαδραστική διδασκαλία υψηλού επιπέδου. Ο στόχος είναι τα παιδιά που διακρίνονται από εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες να τις αναπτύξουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όπως οι μαθητές που έχουν ταλέντο στον αθλητισμό ή τις τέχνες.

Το Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Γ΄-ΣΤ΄Δημοτικού στην Αθήνα

Τα Θερινά Σχολεία είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του CTY Greece και μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν αποκλειστικά στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Φέτος και για πρώτη χρονιά το Θερινό Πρόγραμμα χωρίς διανυκτέρευση θα λειτουργήσει και στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων παιδιά από όλη την Ελλάδα θα εξερευνήσουν τον θαυμαστό κόσμο της γνώσης και θα αντιμετωπίσουν ακαδημαϊκές προκλήσεις, ανώτερες του γνωστικού επιπέδου της ηλικίας τους, συντροφιά με συνομηλίκους τους που έχουν ανάλογες ικανότητες και μοιράζονται την ίδια αγάπη για μάθηση. Τα μαθήματα και οι δραστηριότητες διεξάγονται από Δευτέρα έως Παρασκευή και διαρκούν επτά ώρες κάθε ημέρα.

Οι μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού μπορούν να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω προσφερόμενα μαθήματα:

Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης: Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της λογικής, της κριτικής σκέψης και των σωστών συλλογισμών μέσω της επίλυσης προβλημάτων, παζλ, παιχνιδιών ρόλων και την έκθεση των παιδιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στα μαθηματικά.

Επιστήμη & Μηχανική: Οιμαθητές θα εξερευνήσουν τις βασικές αρχές της φυσικής και της μηχανικής των κατασκευών μέσα από ομαδική εργασία και βιωματική μάθηση.

Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα: Οι μαθητές μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα και να ακούν τη γνώμη των άλλων, καθώς οξύνουν τις δεξιότητές τους και γίνονται δημιουργικοί στην ανάγνωση-ακρόαση και στη γραφή.

Νοημοσύνη και Βιολογία των Αισθήσεων: Οι μαθητές εξερευνούν τις 5 αισθήσεις και ανακαλύπτουν τη φυσιολογία και την ανατομία του νευρικού συστήματος, μαθαίνουν για τη  σχέση μεταξύ  των μηχανισμών  αντίληψης του εγκεφάλου  και των εξωτερικών ερεθισμάτων.

Οι μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα:

Θέλεις να γίνεις επιστήμονας; Θέματα όπως η Αστροφυσική, η Παλαιοντολογία, η Ακουστική, η Μετεωρολογία, η Ωκεανολογία, η Γενετική και οι Επιστήμες Υγείας, καθώς και περιβαλλοντικές έννοιες όπως οι υδάτινοι και οι ενεργειακοί πόροι, παρουσιάζονται και διδάσκονται με ένα διασκεδαστικό τρόπο, με επίκεντρο τον μαθητή.

Εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου

Προκειμένου να συμμετέχει κάποιος μαθητής στα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά – μεταξύ των οποίων και το Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές από Γ΄- ΣΤ΄ Δημοτικού που θα λειτουργήσει στην Αθήνα – θα πρέπει να λάβει μέρος στις εξετάσεις του Κέντρου που διεξάγονται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι μαθητές αξιολογούνται με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων (SCAT) και (STB) που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins. Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και τα μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα, τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία. Κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να δώσει ένα από τα δύο τεστ ή και τα δυο αν επιθυμεί.

Οι εγγραφές για τις εξετάσεις στην Αθήνα ολοκληρώνονται στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 13 Φεβρουαρίου 2016. Για τη δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις και πληροφορίες για τα προγράμματα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και τα τεστ αξιολόγησης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου: http://www.cty-greece.gr/el

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTY Greece είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο έχει χορηγούς τις εταιρίες Lidl Hellas και AEGEAN Airlines και υποστηρικτές το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Hellenic Hope.

Για περισσότερες πληροφορίες 2310 332 625, 2310 398 253, www.cty-greece.gr


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College