Το Κολλέγιο Ανατόλια στο πλευρό των προσφύγων

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που μέσω της χώρας μας αναζητούν ασφάλεια και άσυλο στην Ευρώπη, κινητοποίησε την κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια η οποία και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών. Το Κολλέγιο Ανατόλια έχοντας βιώσει τον ξεριζωμό ακολουθώντας το 1921 το προσφυγικό ρεύμα από τη Μικρά Ασία προς την Ελλάδα, ένιωσε την υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων  προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η εμπειρία του παρελθόντος εντυπώθηκε στην ψυχή του σχολείου και των ανθρώπων του, και συνδέθηκε με τη μακρόχρονη παράδοση του εθελοντισμού και της προσφοράς που χαρακτηρίζει το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς και η άμεση ανταπόκριση για βοήθεια και δράση προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μαθητές, καθηγητές και προσωπικό και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων  – από το Νηπιαγωγείο μέχρι το ACT και τους Αμερικανούς φοιτητές του προγράμματος Study Abroad – ανέλαβαν δράση για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που συρρέουν κατά χιλιάδες στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Ο φιλανθρωπικός αγώνας Δρόμου 3KRun είχε φέτος περισσότερες από 400 συμμετοχές και συγκέντρωσε το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο διατέθηκε στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για την κάλυψη των άμεσων φαρμακευτικών αναγκών των προσφύγων αλλά και συμπολιτών μας σε ανάγκη. Πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στο 5thAnatolia Christmas Charity Drive 2015 για  συγκέντρωση ξηράς τροφής για τους πρόσφυγες και ειδών ζωγραφικής για τα παιδιά. Κάδοι συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν στα  campus των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων του Κολλεγίου Ανατόλια  καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία του Πανοράματος και της Πυλαίας. Η φετινή δράση έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, τον  Σύλλογο Αποφοίτων και με την υποστήριξη της Lidl Hellas που διέθεσε μεγάλη ποσότητα από μη ευπαθή τρόφιμα. Μία πρόσθετη συλλογή τροφίμων και ρούχων οργανώθηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, στο πλαίσιο του προγράμματος ServiceasAction, ενώ μαθητές του  Γυμνασίου παρασκεύασαν, στο μάθημα της Χημείας, αλοιφή για τα δερματολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εξαιτίας της επίπονης πεζοπορίας. Οι ενέργειες αυτές συμπληρώθηκαν από ενημερώσεις που έκαναν για το έργο τους εκπρόσωποι της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του σχολείου κατά τη διάρκεια των πρωινών συγκεντρώσεων αλλά και στους χώρους τους. Επιπλέον και με στόχο την ευαισθητοποίηση των  μαθητών για τους πρόσφυγες,  οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη» της Μαρίας Ηλιού και την  ταινία κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» της Marjane Satrapi, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Στο ACT, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Northeastern από το πρόγραμμα Study Abroad, βοήθησαν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές και προσωπικό του ACT οργάνωσαν και δικές τους δράσεις στο campus για συλλογή ρούχων και τροφίμων, ενώ φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στο Dukakis Center βοήθησαν επίσης σε καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη. Επίσης το Κέντρο φιλοξένησε τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα που παρουσίασε φωτογραφίες του από τη Συρία και έδωσε ένα masterclass για τους φοιτητές.

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη συνολική προσπάθεια. Με την παρότρυνση των δασκάλων και των γονέων τους έδειξαν ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν έχει ηλικία.  Πέρα από τη συμμετοχή τους στο 5th Anatolia Christmas Charity Drive, τα παιδιά  του Νηπιαγωγείου  συγκέντρωσαν επιπλέον  τρόφιμα σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ για οι μαθητές του Δημοτικού συνέλεξαν ρούχα και είδη υγιεινής.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College