2ο Βραβείο καλύτερης εικονικής επιχείρησης για το xBand του ΙΒ

Με το 2ο βραβείο του πανελλήνιου διαγωνισμού «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» επέστρεψε από την Αθήνα η ομάδα του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια. Το project xBand αναρριχήθηκε στις πρώτες θέσεις του τελικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε την 1η Ιουνίου 2018 το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Στην τελική φάση συμμετείχαν οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις επί συνόλου 133 σχολείων από όλη την Ελλάδα. Την τελετή απονομής τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η ομάδα του ΙΒ έλαβε το βραβείο της από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η XBand παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας για χιονοδρομικά κέντρα, που με τη χρήση wearables συνδυάζει ασύρματη επικοινωνία, εντοπισμό θέσης και ζωτικών ενδείξεων του χιονοδρόμου για άμεση αποστολή βοήθειας. Δημιουργικότητα, καινοτομία, πνεύμα συνεργασίας, υπομονή και επιμονή είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν την XBand σε αυτήν τη σημαντική διάκριση που ήρθε σε συνέχεια του 1ου βραβείου που η ομάδα του ΙΒ κατέκτησε τον περασμένο Απρίλιο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Για τους περισσότερους από τους μαθητές και τις μαθήτριες της εικονικής επιχείρησης, η ενασχόλησή τους με αυτό το πρόγραμμα σήμαινε αρκετές ώρες δουλειάς έξω και πέρα από τα σχολικά πλαίσια.  Ώρες αφιερωμένες στο fabrication lab του σχολείου για την κατασκευή του wearable, σε συζητήσεις και συναντήσεις ανταλλαγής ιδεών, λήψης αποφάσεων και δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής, προσέγγισης πελατών, εύρεσης αξιόπιστων προμηθευτών και καθορισμού στρατηγικών, ακριβώς όπως και στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο.

Η θέση του καθηγητή και του εθελοντή σε δεύτερο πλάνο, με την ιδιότητα του μέντορα – συμβούλου, όπου και όποτε χρειάζεται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους νεαρούς επιχειρηματίες να εκφραστούν και να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα μαθήματα Business & Management και Economics στο ΙΒ. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση για τους μαθητές, το γεγονός ότι από τη σύλληψη ως και την υλοποίησή της ιδέας τους δρουν ανεξάρτητα, ορίζουν το project τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πορεία του.

Βιώνοντας τις δυσκολίες της λειτουργίας μια επιχείρησης αλλά και ταυτόχρονα τη χαρά της επιτυχίας και της απόκτησης πολύτιμων εφοδίων και δεξιοτήτων για τη μελλοντική εργασιακή σταδιοδρομία τους, οι μαθητές ανυπομονούν να κάνουν το επόμενο βήμα με το XBand μετατρέποντας την εικονική υπηρεσία τους σε πραγματική. Είμαστε σίγουροι πως θα το πετύχουν!

Οι 24 μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην εταιρία ΧBand είναι:

CEO/Πρόεδρος: Δημήτριος Κιούρτης

Αντιπρόεδρος: Στυλιανή Ζαχαρή

CPO/ CTO Διευθυντές Παραγωγής/Τεχνολογίας: Κωνσταντίνος Οικονόμου, Ιωάννης Μάστορας

Τμήμα Παραγωγής: Νικόλαος Μητιντζής Γαριπίδης, Ζαχαρίας Καραβασίλης, Κωνσταντίνος Γκατζώνης, Δημήτριος Γιοβανούδας, Ιωάννης Σταμούλης

CMO/Διευθύντριες Μάρκετινγκ: Σοφία Μαριάννε Μαργκαρέτε Γκρος, Αλεξάνδρα Μανοπούλου

Τμήμα Marketing: Ξανθούλα Μακρή, Γεώργιος-Μιχαήλ Κούλαλης-Πέτσας, Απόστολος Καραβιώτης, Λεωνίδας Γεωργιάδης, Χρήστος Κουμποτής, Ραφαήλ Γκιόλντας

CFO / Διευθυντές Χρηματοοικονομικών: Γεώργιος Χριστόδουλος Ορφανίδης, Νικόλαος Νταλίπης

Τμήμα χρηματοοικονομικό: Αθανάσιος Βασιλειάδης, Δημήτρης Ευθυμιάδης, Νικόλαος Ζερβογιάννης

CHRO/Διευθύντριες Ανθρώπινου Δυναμικού: Αλίκη Βαλιούλη, Αμαλία Τζώτζα

Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αντιγόνη Πυροβέτση, Οικονομολόγος και  καθηγήτρια Οικονομικών στο ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια.

Εθελοντής σύμβουλος: Γεώργιος Κόκκας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT – American College of Thessaloniki.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College