Δεκτός στο Princeton o Μάριος Σωκράτης Δημητριάδης

Έχοντας λάβει τη θετική απάντηση από το Princeton University, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς και από τα University of Cambridge και University College London, για να σπουδάσει κάτι που αγαπά από μικρό παιδί, ο Μάριος Σωκράτης Δημητριάδης αισθάνεται – και δικαιολογημένα – ότι έχει πετύχει τον στόχο του.

Ο μαθητής του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ Diploma Program) του Κολλεγίου Ανατόλια έγινε δεκτός από το Princeton, που μαζί με το Harvard και το Υale αποτελούν το «Big Three» των αμερικανικών πανεπιστημίων, και ταυτίζονται με την ακαδημαϊκή αριστεία, την εντυπωσιακή φήμη και τη μεγάλη παράδοση τόσο στις Ανθρωπιστικές όσο και στις  Φυσικές Επιστήμες. Ο Μάριος Σωκράτης Δημητριάδης έγινε δεκτός για να σπουδάσει Computer Science, συνδυάζοντας τη Φυσική και τα Μαθηματικά, και να εντρυφήσει στα Νευρωνικά Δίκτυα και το Deep Learning, το πεδίο μελέτης που δίνει στους υπολογιστές την ικανότητα να μαθαίνουν χωρίς να έχουν ρητά προγραμματιστεί.

«Τα Μαθηματικά ενώνουν ανθρώπους και ύλη γιατί αποδεικνύουν ότι ο τρόπος της ανθρώπινης σκέψης είναι συνυφασμένος με το σύμπαν» εξηγεί ο ίδιος με μία συλλογιστική και ωριμότητα που εντυπωσιάζει. «Η Επιστήμη των Υπολογιστών χρησιμοποιεί το απίστευτο δυναμικό των μαθηματικών για να επιταχύνει και να επεκτείνει τις δυνατότητες του ανθρώπινου είδους. Η Φυσική χρησιμοποιεί το δυναμικό των μαθηματικών με διαφορετικό τρόπο, επινοώντας τύπους και θεωρίες που περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα και εντέλει πώς λειτουργεί το σύμπαν».

Σημαντικό ρόλο για να κατευθυνθεί σε αυτό το πεδίο έπαιξε η αγάπη του και η έφεσή του στα Μαθηματικά, που εκδηλώθηκε από πολύ μικρή ηλικία, η προϊστορία των διακρίσεών του στους Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και τα μετάλλια που κέρδισε στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα, καθώς και η επιλογή του από το Center for Talented Youth Greece. Επιπλέον, η ευελιξία του προγράμματος σπουδών του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) τού επέτρεψε να παρακολουθήσει το Further Math, ένα εξαιρετικά απαιτητικό μάθημα εμβάθυνσης στα Μαθηματικά, το οποίο παρακολουθούν μόνο 120 μαθητές στον κόσμο από τους συνολικά 50.000 μαθητές του IB.

IBDP at Anatolia College

Οι καθηγητές του άνοιξαν νέους δρόμους στη σκέψη του επιταχύνοντας την εξέλιξή του. Ο Μάριος κάνει ειδική μνεία στον Γιώργο Πέρρο, υπεύθυνο του club Μαθηματικών στο Κολλέγιο Ανατόλια, και στον Sir Andrew Wiles τον διάσημο Μαθηματικό που απέδειξε πρώτος το θεώρημα του Φερμά, και ήταν καθηγητής του σε θερινό πρόγραμμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ζώντας από κοντά τον δικό τους οραματισμό, πάθος και ενθουσιασμό για τα Μαθηματικά, κατάλαβα πως και εγώ έχω το ίδιο πάθος» λέει ο Μάριος. Το ίδιο πάθος θέλησε να μοιραστεί και με τους νεότερους μαθητές του σχολείου. Ο Μάριος δημιούργησε τo club Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης και το club Μαθηματικών για να βοηθήσει τα μικρότερα παιδιά να προετοιμαστούν για τους σχετικούς διαγωνισμούς.

«Εδώ και 17 χρόνια μαθαίνω. Θεώρησα ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψω και εγώ κάτι πίσω στην κοινότητα» εξηγεί την επιλογή του αυτή. «Αυτό το κατάλαβα από το πνεύμα του εθελοντισμού που διαπνέει το Κολλέγιο Ανατόλια όπως και το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας το οποίο ακολούθησα ως μαθητής του ΙΒ. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν δεν έχεις καταλάβει κάτι πραγματικά αν δεν έχεις καταφέρει να το εξηγήσεις απλά».

Ο συνδυασμός των συσσωρευμένων εμπειριών, η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη μόρφωσή του και τον κόσμο γύρω του, και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για πολλά και διαφορετικά θέματα, τον  οδηγούν σε ένα – ίσως και δύο – από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. «Αν έχω κάποια συμβουλή για τους μικρότερους μαθητές αυτή είναι να κάνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα και να μην αφήνουν τους άλλους να τους υποδεικνύουν τί να επιλέξουν. Να φροντίζουν κάθε ημέρα να μαθαίνουν κάτι και να περνάνε όμορφα κάνοντας αυτό που αγαπούν» υποστηρίζει.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συγχαίρει τον μαθητή για τη μεγάλη επιτυχία του και του εύχεται καλή επιτυχία στους νέους του στόχους.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College