Επιχειρηματικός Ανταγωνισμός: Μύθοι και Αλήθειες

Ο ανταγωνισμός, ένα από τα κρισιμότερα θέματα που βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικότητας, συζητήθηκε από κορυφαίους ομιλητές κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Business Strategy: Competition Demystified / Ανταγωνισμός: Μύθοι και Αλήθειες» που διοργάνωσε  το School of Business του ACT – American College of Thessaloniki, μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο Porto Palace με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Από αριστερά: Χρήστος Τσεντεμεΐδης, Customer Development Director of South East Europe, Johnson & Johnson Consumer, Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Jan Hummel, ιδρυτής και CIO της Paradigm Capital, Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Boston Consulting Group (BCG) στην Αθήνα, Τζέκης Φλωρεντίν, Πρόεδρος και CEO της Sarah Lawrence SA.

Το πολυπληθές κοινό καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος και ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης. Η εκδήλωση έφερε στη Θεσσαλονίκη τρεις εξαιρετικά επιτυχημένους επιχειρηματίες και managers που παρουσίασαν στρατηγικές αντιμετώπισης του ανταγωνισμού μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ο Jan Hummel, ιδρυτής και CIO της Paradigm Capital, με έδρα τη Γερμανία, υποστήριξε ότι κάθε εταιρία πρέπει να επιζητεί την εξειδίκευση είτε με γεωγραφικά είτε με προϊοντικά κριτήρια και να μην βασίζεται στο όποιο «συγκριτικό πλεονέκτημά της» καθώς συχνά αυτό εξανεμίζεται. «Οι πολύ καλές επιχειρήσεις δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και ευκαιρίες για τους επενδυτές λόγω της υψηλής, συνήθως, τιμής των μετοχών τους», ανέφερε ο κ. Hummel, ενώ η αξιολόγηση μίας εταιρίας θα πρέπει να γίνεται με «φίλτρα» όπως η απόδοση κεφαλαίου, η ανάπτυξή της, ο ισολογισμός της, η εταιρική διακυβέρνηση, η σχέση ανάμεσα στην αξία της εταιρίας και την τιμή της μετοχής της.

Ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Boston Consulting Group (BCG) στην Αθήνα ανέφερε ότι «η στρατηγική χρειάζεται στρατηγική» τονίζοντας τη σημασία της σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και ασύλληπτη τεχνολογική πρόοδο η οποία σημειώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και με εντυπωσιακούς ρυθμούς στην Κίνα. Ο κ. Αντωνιάδης υποστήριξε ότι «για κάθε προϊόν πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή στρατηγική, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «αμφιδεξιότητα»: την ισορροπία ανάμεσα στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης (running) και την ανάγκη να εφευρίσκει συνεχώς και εκ νέου τον «εαυτό» της (reinventing).

Ο Χρήστος Τσεντεμεΐδης, Customer Development Director of South East Europe, Johnson & Johnson Consumer, είπε ότι στον κλάδο των FMCG’s για να πετύχεις πρέπει να αγαπάς την ανταγωνιστικότητα και την ταχύτητα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης ο Έλληνας καταναλωτής άλλαξε τις καταναλωτικές του συνήθειες. Οι εταιρίες έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Και μέσω παραδειγμάτων κατέδειξε ότι εκείνες οι εταιρίες που κατάφεραν να διαγνώσουν σωστά τις αλλαγές στις επιθυμίες του καταναλωτή, ανέδειξαν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης και υλοποίησαν τη στρατηγική τους γρήγορα, κατάφεραν να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Και στην πλειοψηφία τους ήταν οι μικρότερες εταιρίες οι οποίες ήταν πιο ευέλικτες από τις μεγαλύτερες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Τζέκης Φλωρεντίν, Πρόεδρος και CEO της Sarah Lawrence SA, ο οποίος εστίασε στις ζημίες που μπορεί να υποστούν εταιρίες που δεν αντιμετωπίζουν κατάλληλα τους ανταγωνιστές τους. Η βραδιά συνεχίστηκε με ερωτήσεις από το κοινό που ξεπέρασε τους 300 συμμετέχοντες.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College