Τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

Τα νέα προγράμματα αλλά και ένα σύντομο απολογισμό από τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του παρουσίασε το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης που έγινε στο Κολλέγιο Ανατόλια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Lidl Hellas, η οποία στηρίζει το πρόγραμμα για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Σύμβουλος του CTY Greece είναι το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το Κέντρο, μοναδικό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,  προσφέρει εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου και μέχρι σήμερα:

  • 7.050 μαθητές έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις
  • 991 μαθητές από την Ελλάδα και τη Κύπρο συμμετείχαν στα θερινά προγράμματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
  • 646 μαθητές έχουν συμμετάσχει σε διήμερα προγράμματα (Σαββατοκύριακου). Τα προγράμματα Σαββατοκύριακου έχουν διεξαχθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία
  • 337 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα online (διαδικτυακά) μαθήματα που περιλάμβαναν την εκμάθηση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch, εισαγωγή στη σχεδίαση ιστοσελίδων, εισαγωγή στη γλώσσα προγραμματισμού Java
  • 517 παιδιά έλαβαν υποτροφία για να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα- ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού αριθμού των παιδιών
  • Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία, το 50% από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες περιοχές της χώρας
  • 900 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί και έχουν εξοικειωθεί με τη φιλοσοφία και τα προγράμματα του CTY Greece

Το Κέντρο προσφέρει μαθήματα online (διαδικτυακά) και διήμερα, όπως και τα μεγάλο θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι τον Ιούνιο του 2018 θα ξεκινήσει στην Αθήνα το νέο θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων ημερήσιας φοίτησης για μαθητές από Α΄ Γυμνασίου έως Α΄ Λυκείου. Παράλληλα προστίθενται καινούρια μαθήματα*: Ψυχολογίας, Economics and Business, Νανοτεχνολογίας.

CTY Greece presentation

Από αριστερά: Simeon Brodsky, Διευθυντής του CTY International Johns Hopkins Center for Talented Youth, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

«Το CTY Greece και τα προγράμματά του έχουν τρεις στόχους: Να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις έμφυτες τάσεις και τα ταλέντα τους. Να τους δώσουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν κλίσεις που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν. Επιπλέον, να εισάγουν και να εμπλουτίσουν το ελληνικό εκπαιδευτικό τοπίο με νέες καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις» ανέφερε ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Κέντρου, και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς θα προγραμματιστούν, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μονοήμερα και διήμερα σεμινάρια με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών διδασκαλίας στην ελληνική εκπαίδευση.

Η Διευθύντρια του CTY Greece Δρ Γεωργία Τσουλφά εξήγησε με ποιον τρόπο τα προγράμματα του CTY Greece προσφέρουν ευκαιρίες στους ταλαντούχους μαθητές να αποκτήσουν τον έλεγχο της μάθησης και της γνώσης. «Οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόζει το CTY Greece ωθούν την αντιληπτική ικανότητα των μαθητών στα όρια του βάθους και του εύρους της και δημιουργούν νέα μονοπάτια αναζήτησης της γνώσης, μέσα από συναρπαστικές ακαδημαϊκές προκλήσεις. Τα μαθήματα του CTY Greece προέρχονται από πεδία γνώσης που δεν συναντούν οι μαθητές στο τυπικό τους σχολικό πρόγραμμα ενώ το περιβάλλον μάθησης και η κοινότητα των συμμαθητών τους (learning community) ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα τους ο οποίος, λόγω των αυξημένων ακαδημαϊκών δυνατοτήτων τους, μπορεί να μην συμβαδίζει πάντα με τις κοινωνικές τους δεξιότητες – συχνά, μάλιστα, αυτοί οι μαθητές νιώθουν απομόνωση στο καθημερινό σχολικό τους περιβάλλον».

Σύμβουλος του προγράμματος είναι το διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ εκπροσώπησε ο Simeon Brodsky, Διευθυντής του  CTY International Johns Hopkins Center for Talented Youth. «Η ανάπτυξη του Κέντρου στην Ελλάδα τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν σταματά να με εκπλήσσει» δήλωσε ο κ. Brodsky. «Οι Έλληνες μαθητές είναι τυχεροί καθώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και οι άλλοι σημαντικοί δωρητές έκαναν αυτό το σημαντικό βήμα υλοποιώντας το πρόγραμμα και καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά. Εύσημα δικαιούται και το Κολλέγιο Ανατόλια για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία ‘έχτισε’ το CTY Greece με την καθοδήγηση του Johns Hopkins».

Σε μήνυμά του ο Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανέφερε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece) από τα πρώτα-πρώτα βήματά του. Η επαφή μας με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δημιουργία του οποίου αποτελεί το CTY παγκοσμίως, έφερε στην πορεία μία εξαιρετική συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια που λειτούργησε υποδειγματικά το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ περήφανοι που συμβάλλουμε σε μία τόσο καινοτόμο προσπάθεια και που η δωρεά του ΙΣΝ έχει επιδράσει θετικά στις ζωές παιδιών από όλη τη χώρα, τα οποία στο CTY Greece βρήκαν διέξοδο και καλλιέργησαν τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους».

Υποτροφίες σε 517 μαθητές από το 2013

Οι υποτροφίες προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιλέγονται για τα θερινά προγράμματα του Κέντρου. Μόνο το 2017 χορηγήθηκαν 197 υποτροφίες, ενώ συνολικά 517 παιδιά επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα υποτροφιών από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του CTY Greece χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Υποστηρίζεται επίσης από την εταιρία Lidl Hellas, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, και στην Κύπρο από τη Lidl Cyprus. Χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines. Το 2016 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανανέωσε τη συνεργασία του προς το Κέντρο για την υποστήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών και τη δημιουργία ενός καταπιστεύματος για την παροχή υποτροφιών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά που έχουν επιλεγεί αλλά δεν διαθέτουν τα μέσα, να συμμετάσχουν να διευρύνουν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες και να ζήσουν την μοναδική εμπειρία του CTY Greece.

Η Κωνσταντίνα Δεληαργύρη, Υπεύθυνη Eταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Lidl Hellas ανέφερε σχετικά: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε για τέταρτη χρονιά το πρωτοπόρο πρόγραμμα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο αυτή την σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία. Μέσα από το CTY Greece δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα από 250 παιδιά ετησίως σε όλη την Ελλάδα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Στο σύνολο έχουμε στηρίξει με υποτροφία περισσότερα από 80 παιδιά μέσα από μια χορηγία 240.000 ευρώ υποστηρίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη των χαρισματικών νέων αυτής της χώρας».

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να μπουν στο νέο σύγχρονο εργαστήριο Πράσινης Χημείας και στην Αίθουσα Ευέλικτης Μάθησης (Flexible Learning Space) του Κολλεγίου Ανατόλια και να γίνουν «μαθητές» του CTY Greece για μία ημέρα  παρακολουθώντας τα μαθήματα «Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων» και «Γενετική».

Οι εγγραφές για τις εξετάσεις του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth του Κολλεγίου Ανατόλια έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε 17 πόλεις της Ελλάδας και τη Λευκωσία και απευθύνονται σε μαθητές από Β’ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου. Για περισσότερες πληροφορίες για τα τεστ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου στο: www.cty-greece.gr/el/exams όπου μπορείτε να βρείτε δείγματα των τεστ.

Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά:  www.cty-greece.gr

*Τα μαθήματα του CTY Greece

Για μαθητές από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού: που επιλέχθηκαν για τα θερινά προγράμματα τριών εβδομάδων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Επιστήμη & Μηχανική, Εισαγωγή στη Ρομποτική και τα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Ο Συναρπαστικός Κόσμος των Πιθανοτήτων, Νοημοσύνη και Βιολογία των Αισθήσεων, Αριθμοί: Από το Μηδέν ως το Άπειρο, Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας, Ηνωμένα Έθνη και Γεωγραφία: Άλλαξε τον Κόσμο , Το Εργαστήρι του Συγγραφέα.

Για μαθητές από Α΄ Γυμνασίου έως Β΄ Λυκείου που επιλέχθηκαν για το θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων με διαμονή στο Κολλέγιο Ανατόλια:

Μαθηματικά Μοντέλα, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων, CSI@CTY, Γενετική, Βασικές Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών, Κρυπτολογία, Φιλοσοφία, Βασικές Αρχές Μικροοικονομίας, Ποίηση, Πεζογραφία & Γλώσσα: Μια Συγγραφική Ματιά, Διεθνείς Σχέσεις, Η Τέχνη & η Επιστήμη του Κινηματογράφου.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College