Μία συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Eνόψει των ενδιάμεσων εκλογών (Midterms) που θα διενεργηθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2018 και μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη εκλογική ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση που έγινε στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια, το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki (μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια) διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) μία χρήσιμη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση “The Future of Voting in America” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα με διακεκριμένους ομιλητές από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου για την επανεκλογή του συνόλου των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, 33 εδρών της Γερουσίας, και πολλών άλλων εκπροσώπων του αμερικανικού κράτους.

Οι ομιλητές με μεγάλη εμπειρία και βαθιά γνώση των αμερικανικών εκλογών Charles Stewart, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), και Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ) μοιράστηκαν με το κοινό τις απόψεις τους για την προεδρική αναμέτρηση στις ΗΠΑ το 2016, και τις προβλέψεις τους για τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στη φύση του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, την εκλογή του Donald Trump, το ερώτημα σχετικά με την ανάμειξη ξένων παραγόντων στις εκλογικές διαδικασίες των ΗΠΑ, και τον ρόλο των social media στις προεκλογικές καμπάνιες. Ο Αριστείδης Ν. Χατζής, αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εστίασε στον ισορροπημένο χαρακτήρα των πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ και στο μακροπρόθεσμο όραμα των ιδρυτών του αμερικανικού έθνους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» δίνοντας, μέσα από τις δικές του εμπειρίες το στίγμα της πολιτικής καριέρας του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού πολιτικού Michael Dukakis, το όνομα του οποίου φέρει το Dukakis Center.

Από αριστερά: Το πάνελ της εκδήλωσης: Charles Stewart, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή» ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, Michael Ertel, Εκλογικός Αντιπρόσωπος στην Πολιτεία της Φλόριντα (ΗΠΑ), Αριστείδης Ν. Χατζής, αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT, έδωσαν το έναυσμα για την ανταλλαγή απόψεων υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την αξία της συνεργασίας των δύο φορέων. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ανώτεροι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, ακαδημαϊκοί και μέλη της αμερικανικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα, συμμετέχοντας με μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση που ακολούθησε.

Ο Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center του ACT

Με τη δράση αυτή, το Dukakis Center που μπαίνει στον 20ο  χρόνο λειτουργίας, σηματοδοτεί την παρουσία του στην Αθήνα όπου σκοπεύει να διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με θέμα τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις πολιτικές διαδικασίες ενισχύοντας το ενδιαφέρον για τα κοινά.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College