Από το Κολλέγιο Ανατόλια στο περίφημο Pomona College

Στο Pomona College, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έγινε δεκτή η Έλλη Στογιάννου. Η λαμπρή μαθήτρια του ΙΒ Diploma Program του Κολλεγίου Ανατόλια παίρνει από πολύ νωρίς το εισιτήριο για σπουδές στις ΗΠΑ και μάλιστα στo πανεπιστήμιο της πρώτης επιλογής της. Επιθυμία της είναι να σπουδάσει Public Policy Analysis και Γλωσσολογία ώστε στο μέλλον να ασχοληθεί με τη διδασκαλία και την ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών πρακτικών.

Το Pomona College βρίσκεται σταθερά στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής στις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Liberal Arts) σε προπτυχιακό επίπεδο. Το 2015 αναδείχθηκε το καλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην κατηγορία του σύμφωνα με το Forbes. Φέτος, το US News το ανέδειξε στην 6η θέση στην ίδια γενική κατηγορία, 3ο στην κατηγορία «best value school» και 6ο ως προς την ποιότητα των εκπαιδευτικών πρακτικών που εφαρμόζει. Είναι επίσης ένα από τα λιγοστά πανεπιστήμια που καλύπτουν πλήρως την αποδειγμένη ανάγκη σε δίδακτρα και έξοδα των μαθητών που επιλέγει, όντας από τα πιο επιλεκτικά ιδρύματα του τύπου του.

IBDP at Anatolia College

Η επιτυχία της Έλλης Στογιάννου δεν αξιολογείται μόνο με βάση το κύρος και τη θέση του Pomona College στον εκπαιδευτικό χάρτη της Αμερικής. Στην εξίσωση προστίθεται και ο παράγοντας της προσωπικής ικανοποίησης, καθώς η μαθήτρια επέλεξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που να ταιριάζει στις αναζητήσεις, τον χαρακτήρα και τις αντιλήψεις της για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Στα θετικά προστίθεται το γεγονός ότι εκεί θα συναντήσει και άλλες δύο αποφοίτους του Κολλεγίου Ανατόλια: την αδερφή της Αλίκη (’15) και τη Δανάη Φλεβαράκη (’16).

Η Έλλη περιγράφεται από τους καθηγητές της ως σπάνιο «κράμα» μαθήτριας που διακρίνεται για τις άριστες βαθμολογίες και τα αντίστοιχα βραβεία, το θάρρος, την τόλμη και την περιέργεια να δοκιμαστεί σε πολύ διαφορετικά πεδία και αντικείμενα, τη συμμετοχή σε  επιστημονικούς διαγωνισμούς (STEM, ACSTAC) μέχρι και τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου, τις πρωτοβουλίες για κοινωνική προσφορά. Η επιλογή του Pomona φάνηκε φυσική, σχεδόν αυτονόητη, για μία μαθήτρια η οποία προέρχεται από ένα σχολείο όπως το Κολλέγιο Ανατόλια που καλλιεργεί και προάγει την αριστεία, τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό, τις γλώσσες, τις τέχνες, τους αγώνες λόγου – στοιχεία και αξίες τις οποίες αναγνωρίζει και το Pomona College. «Το Pomona είναι κορυφαίο χωρίς να καλλιεργεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους φοιτητές του» αναφέρει η Έλλη. «Το σύνθημά του είναι ‘You do you’, ότι εσύ δημιουργείς τον εαυτό σου, κάτι που με εμπνέει βαθιά. Μου αρέσουν πολύ οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, καθώς προσφέρουν γνώσεις σε εύρος και το βάθος βοηθώντας τους φοιτητές να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και σκεπτόμενοι πολίτες που θα συνεισφέρουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στην κοινωνία».

IBDP at Anatolia College

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται αυτονόητη για μία αριστούχο μαθήτρια, όπως η Έλλη Στογιάννου με την εμπειρία του IB, ενός προγράμματος που δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να  εξελίξει τα ακαδημαϊκά και εξωσχολικά του ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά του. «Στο ΙΒ έμαθα να είμαι ευαισθητοποιημένη για ζητήματα που μπορεί να μην με αφορούν προσωπικά. Έμαθα να βάζω τον εαυτό μου στη θέση και την οπτική του άλλου, και κατάλαβα πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος σε έναν κόσμο που θέλει να αποκαλείται πολυπολιτισμικός αλλά έχει πολλές προκαταλήψεις» υπογραμμίζει η μαθήτρια.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College