Το μυθιστόρημα «Το αίνιγμα του γυρισμού» στα ελληνικά από καθηγήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια

Η Κατερίνα Σπυροπούλου, καθηγήτρια Γαλλικών στο Κολλέγιο συνυπογράφει τη μετάφραση στα ελληνικά ενός από τα καλύτερα μυθιστορήματα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας: «Το αίνιγμα του γυρισμού» (εκδ. Θίνες) του γαλλόφωνου καναδού συγγραφέα Ντανύ Λαφεριέρ με καταγωγή από την Αϊτή. Το έργο της μετάφρασης από τα γαλλικά ανέλαβε μαζί με την Αναστασία Γιαννακοπούλου.

«Το αίνιγµα του γυρισµού» είναι το µυθιστόρηµα της επιστροφής από την εξορία και αναδεικνύεται ως το βιβλίο της «αναγέννησης» του συγγραφέα. Όπως και ο πατέρας του, έτσι και ο Ντανύ Λαφεριέρ, εκδιώχτηκε από το δικτατορικό καθεστώς των «Παπά Ντοκ» και «Μπείμπι Ντοκ», και θα επισκεφτεί τη γενέθλια πατρίδα του, ύστερα από 35 χρόνια απουσίας. Το αυτοβιογραφικό έργο αγγίζει το θέµα της ακούσιας εξορίας και των συνεπειών της, με ευφυία, ευρηµατικότητα, ανθρωπιά και αποκαλύπτει τα στοιχεία που συνθέτουν τις πολλαπλές ταυτότητες του Λαφεριέρ, τις ευαισθησίες του, τις προσπάθειες προσαρµογής του στις δύο χώρες – Καναδά και Αϊτή – και τον τρόπο µε τον οποίο καταφέρνει να συµφιλιώσει την χώρα των παιδικών του χρόνων µε τη χώρα που αντικρύζει στο γυρισµό του.

Το «Αίνιγμα του γυρισμού» βραβεύτηκε το 2009 με το λογοτεχνικό βραβείο Médicis, προσθέτοντας ακόμη μία διάκριση στο έργο του Λαφεριέρ, που έχει γράψει πολλά μυθιστορήµατα, δοκίµια, σενάρια, κατακτώντας διθυραµβικές κριτικές και πολλά βραβεία. Ο λογοτέχνης εκλέχθηκε το 2013 μέλος της Γαλλικής Ακαδηµίας και είναι ο δεύτερος μαύρος συγγραφέας, που γίνεται µέλος της.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College