Προφίλ | ΘΕΜΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ‘02

Ο αρχιτέκτονας Θέμης Χατζηγιαννόπουλος, αν και είναι μόλις 33 ετών μετρά στο ενεργητικό του σημαντικές βραβεύσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, ενώ το όνομα του έχει συνδεθεί με έργα πρωτοπόρα και υψηλής αισθητικής που υποδηλώνουν τη φυγή προς τα εμπρός και την ανάπτυξη.

του Βαγγέλη Στολάκη

Οι διακρίσεις ξεκίνησαν ήδη από την περίοδο των προπτυχιακών του σπουδών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος υπήρξε επανειλημμένα υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών λόγω των υψηλών βαθμολογικών επιδόσεων ενώ παράλληλα τιμήθηκε και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τον βαθμό αποφοίτησης (9,64/10). Ως υπότροφος των ιδρυμάτων Παναγιώτη-Έφης Μιχελή και A.G Leventis Foundation φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Cardiff όπου και αποφοίτησε με τον τίτλο του Master of Science in Environmental Design of Buildings και για τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. διακρίθηκε με την υποτροφία του προγράμματος υποτροφιών αριστείας ΙΚΥ–SIEMENS και με τιμητική υποτροφία από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί το γραφείο “Themis Chatzigiannopoulos & Partners” που ασχολείται με την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών και κατασκευών που αφορούν σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, με την παροχή τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό – environmental design & environmental design consulting – που αποτελεί επιπλέον αντικείμενο ειδίκευσης. Μεγάλο μέρος των έργων του γραφείου έχει διακριθεί με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Διακρίσεις 

Ένας σημαντικός σταθμός για τον νεαρό αρχιτέκτονα υπήρξε η ανάθεση της μελέτης για την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Η έμπνευση του που αποτυπώθηκε με μολύβι πάνω στο χαρτί για την αναμόρφωση μιας από τις ιστορικότερες πλατείες των Βαλκανίων είχε λάβει το 2013 το 1ο βραβείο στον Διεθνή Ανοιχτό Διαγωνισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο συμμετείχαν 131 διαγωνιζόμενες ομάδες. «Η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργική ανάδειξη του σημαντικότατου ιστορικού φορτίου που ενυπάρχει στον χώρο και που αναζητά την έκφραση του» αναφέρει ο ίδιος στο ALUMNUS.

Επίσης το 2014 ολοκλήρωσε τη μελέτη του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας Κοζάνης, που σύμφωνα με πολλούς, θα αλλάξει και θα εκσυγχρονίσει την εικόνα της πόλης. Πρόκειται για έναν χώρο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας που θα φιλοξενεί εκθέματα επιστημονικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος και που ως στόχο θα έχει την εύληπτη παρουσίαση των φυσικών φαινομένων και τη χρηστική ανάδειξη των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων. Αποστολή του Κέντρου είναι να αποκαλύψει την επιστήμη και την τεχνολογία που «κρύβονται» στην καθημερινή ζωή και να αναδείξει την έννοια της ψυχαγωγικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως ο κ. Χατζηγιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, έχει λάβει το  1ο βραβείο στα Εθνικά Αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2010 στην κατηγορία «καλύτερη μελέτη των ετών 2007-2009», το 1ο  βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την «Ανάπλαση της περιοχής Παλλουρόκαμπος στα Λατσιά Κύπρου» ως υπεύθυνος περιβαλλοντικού σχεδιασμού της μελέτης και το 3ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Αρχιτεκτόνων «Ο Κόμβος». Έχει διακριθεί στη 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και συμμετέχει τακτικά σε διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής και τέχνης.

Η νέα πτέρυγα του Νηπιαγωγείου

Ένα από τα έργα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο είναι η καινούρια πτέρυγα του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου. Ο απόφοιτος συμμετείχε αφιλοκερδώς στη μελέτη και στην επίβλεψη των εργασιών για την επέκταση της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής του κτιρίου Willard, προκειμένου να στεγαστούν νέες τάξεις του νηπιαγωγείου – ο χώρος, μάλιστα άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια του Open House Thessaloniki 2015 και το 2016.

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «στόχος της συγκεκριμένης πρότασης ήταν η ελάχιστη δυνατή επέμβαση τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στο ιστορικό κτίριο του Κολεγίου. Σκοπός της να οργανώσει ένα προστατευμένο και φιλικό υπαίθριο χώρο αξιοποιώντας στο έπακρο την υπάρχουσα υποδομή και παράλληλα να τη σεβαστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννόπουλο η εκπαίδευση που έλαβε κατά τα μαθητικά χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. «Συχνά στην αρχιτεκτονική αναφερόμαστε στην ψυχοκοινωνική παράμετρο του χώρου. Ο χώρος, θέλοντας ή μη, είναι φορέας μηνυμάτων και εννοιών. Σε αυτό το κομμάτι, που είναι πολύ κρίσιμο στην αρχιτεκτονική, με βοήθησε το Κολλέγιο. Τα χρόνια στο Κολλέγιο με βοήθησαν στη δημιουργία ενός αξιακού συστήματος βάσει του οποίου σχεδιάζω. Αισθάνθηκα πραγματικά την ανάγκη να ανταποδώσω στο σχολείο μου, να προσφέρω και εγώ με τη σειρά μου» λέει χαρακτηριστικά.

(Η συνέντευξη του Θέμη Χατζηγιαννόπουλου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Anatolia Alumnus, Τ. 137, Δεκέμβριος 2016)


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College