Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ενόψει του Περιφερειακού  Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κεντρικής Μακεδονίας που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas και θα φιλοξενηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια (Ingle Hall και βιβλιοθήκη Bissell στο ACT), πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς. Την ενημέρωση διοργάνωσε στη βιβλιοθήκη Bissell ο WRO Hellas, το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια και το ACT – American College of Thessaloniki. Συμμετείχαν 45 εκπαιδευτικοί οι οποίοι αρχικά ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον διαγωνισμό και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία για το Δημοτικό και μία για το Γυμνάσιο – Λύκειο και παρακολούθησαν αναλυτικά τις ενότητες:

*Για μαθητές Δημοτικού (8-12 ετών): «Εποικισμός του Άρη».

*Για μαθητές Γυμνασίου (13-15 ετών): «Βυζαντινή Αυτοκρατορία & Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)»

*Για μαθητές Λυκείου (16-18 ετών): «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα»

Στο Δημοτικό επιδείχθηκαν τα kit LEGO WeDo2, ο προγραμματισμός σε περιβάλλον scratch (MIT) και μια εφαρμογή σχετική με το θέμα του διαγωνισμού από τον Φυσικό Δημήτρη Τσιαστούδη. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο επιδείχθηκε το kit Mindstorms LEGO EV3 και ακολούθησε η παρουσίαση της πίστας του διαγωνισμού από τον Πληροφορικό Κώστα Τσατσαρώνη

Ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ο Περιφερειακός Διαγωνισμός αποτελεί προκριματικό στάδιο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα γίνει στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2018. Διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της εκπαιδευτικής προσέγγισης STEM (Science – Technology– Engineering – Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα. Υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πιο σημαντικό κομμάτι του διαγωνισμού δεν είναι τόσο η ημέρα της διαγωνιστικής διαδικασίας, όσο αυτή καθαυτή η πορεία προς την τελική φάση του διαγωνισμού. Κατά την προετοιμασία τους, τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες όπως είναι η ικανότητα εργασίας ατομικά και ως μέλη ομάδας, η επίλυση προβλήματος και αποκτούν γνώσεις σε τομείς όπως η μηχανική και ο προγραμματισμός. Παράλληλα οι προπονητές των παιδιών αποκομίζουν γνώσεις στην αιχμή των τεχνολογικών και εκπαιδευτικών εξελίξεων, με σκοπό να τις μεταλαμπαδεύσουν στις τωρινές και μελλοντικές γενεές μαθητών.

Τα παιδιά του Δημοτικού εμβαθύνουν στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch, ένα πρόγραμμα που έχει αναπτύξει το ΜΙΤ, και κατανοούν βασικές έννοιες Φυσικής σε αντικείμενα που δεν περιέχονται στο αναλυτικό πρόγραμμα Σπουδών του Δημοτικού, όπως οι Απλές Μηχανές και οι Μοχλοί. Οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου εμβαθύνουν στον προγραμματισμό με Lego Mindstorms EV3, και κατανοούν βασικές έννοιες του STEM και της επιχειρηματικότητας.

Στους χώρους του Κολλεγίου Ανατόλια θα φιλοξενηθούν φέτος τμήματα αγωνιστικής ρομποτικής, με σκοπό την προετοιμασία ομάδων μαθητών για τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM 2310 398289 (καθημερινά 10:00-15:00) και με mail στο stem@anatolia.edu.gr.


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College