Η “Μαρία Πενταγιώτισσα” του Μποστ από τον Όμιλο Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια

Η συμπλήρωση των 32 ετών από τη σύσταση του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια, έδωσε την ευκαιρία για μία επετειακή συνάντηση με τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μποστ. Η παραγωγή ένωσε το ταλέντο των παιδιών μπροστά και πίσω από τη σκηνή, με τον σατιρικό λόγο του συγγραφέα και τις επίκαιρες αναφορές κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στο Θέατρο Παππάς στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 5 Φεβρουαρίου.

 

 

‘’Αγαπιτοί μας θεατέ, ίμεθα εφτιχισμένοι

που ος εδό ευτάσατε σχεδών ενθουσιαζμαίνοι.

Θα μιραστίτε μια χαρά μαιγάλη με ιμάς

Τρειάντα χρώνια έκλισε ετούτη η ομάς’’

Το ελληνικό και ελληνόφωνο θέατρο στο Κολλέγιο Ανατόλια…

Η ιστορία του ελληνικού και ελληνόφωνου θεάτρου στο Κολλέγιο Ανατόλια είναι μακρά, και κάποιες αμυδρές όσο και αβέβαιες φανερώσεις του ανιχνεύονται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σχολείου, στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Μερζιφούντα του Πόντου. Βεβαιωμένες θεατρικές παραστάσεις έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στην ελληνική γλώσσα, υπό την καθοδήγηση σημαντικών Δασκάλων του σχολείου, γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’50, όταν το Ανατόλια βρισκόταν πλέον σε ασφαλές ελληνικό έδαφος.

… και ο Όμιλος Ελληνικού Θεάτρου

Το 1985, με πρωτοβουλία των φιλολόγων καθηγητών Παναγιώτη Αντωνίου και Βενετίας Ευσταθίου, ιδρύεται ο Όμιλος Ελληνικού (ως το 1990 Κλασικού) Θεάτρου. Η νέα θεατρική ομάδα θα αποτελέσει τομή στην πολιτιστική ζωή του σχολείου, καθώς στόχος των δύο καθηγητών είναι να δώσουν θεσμικό και σταθερό ρόλο στο ελληνικό θέατρο, που ως τότε είχε χαρακτήρα ασυνεχή και περιστασιακό.

Ο Όμιλος συνεχίζει την 30χρονη αδιάλειπτη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του σχολείου υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων καθηγητών Θανάση Φωτιάδη και Ήβης Καζαντζή.

Τη δράση του Ομίλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων του Κολλεγίου Ανατόλια, υποστηρίζουν με την αδιάκοπη όσο και πολύτιμη συμμετοχή τους απόφοιτοι-παλαιά μέλη της θεατρικής ομάδας.

Σκοπός του Ομίλου είναι η διάδοση της θεατρικής παιδείας στο σχολείο, η επαφή των μαθητών με το θεατρικό είδος, αρχαίο και σύγχρονο, και η ανάπτυξη της συνεργασίας, της ομαδικότητας και της ευθύνης των μελών του, παράλληλα με την επαφή τους με το θέατρο.

Λίγα λόγια για τον Μποστ

Αυτές τις ημέρες, το Κολλέγιο Ανατόλια παρουσιάζει τη σουρεαλιστική κωμωδία «Μαρία Πενταγιώτισσα» του θρυλικού εικαστικού και σατυρικού καλλιτέχνη Μποστ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 μαθητών – επάνω και πίσω από τη σκηνή – αποφοίτων και παλαιών μελών του Ομίλου.

Ο Μποστ, (Χρύσανθος Βοσταντζόγλου ή Μέντης Μποσταντζόγλου, ζωγράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και… αποτυχημένος πολιτευτής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918 και έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβρη του 1995. Ευτυχώς είχε προλάβει ως τότε να γαλουχήσει γενιές και γενιές με τους χιουμοριστικούς πίνακές του, τα ζωγραφικά χρονογραφήματά του, τα σατιρικά θεατρικά του, την εσκεμμένη ανατρεπτική γλωσσική παραμόρφωση και ανορθογραφία του, τους παράδοξους στίχους του και τα πολιτικά κείμενά του σε εφημερίδες και περιοδικά. Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του για το θέατρο για το οποίο έγραψε επίσης «Το Ημερολόγιον μιας χήρας. Δοκίμιον διά έργον “δύο εφχάριστων ορών”», «Δον Κιχώτης», «Όμορφη Πόλη», «Φαύστα», «Μήδεια» κ.ά.

Φωτογραφίες: Γιώργος Χρηστάκης

«Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ

Σκηνοθεσία – διασκευή κειμένου – οργάνωση παραγωγής: Θανάσης Φωτιάδης

Σκηνογραφία: Φένια Κουλούση


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College